BLACK WEEK 22.–29. 11. 2024 = Získejte své oblíbené e-booky a kurzy se slevou 40 %!
Vaříte rádi? A jíte ještě raději? V tom případě vám tento článek natuty přijde vhod! Prozradím vám v něm totiž, jak si můžete díky kanálům zmíněným v článků pravidelně trénovat a zdokonalovat němčinu.
Pokud žijete v německy mluvících zemích, určitě vám můžou prokázat skvělou službu nejrůznější jazykové zdroje zdarma, jako např.
Pokud se však učíte německy v českém či slovenském prostředí, k německým časopisům zdarma se jen tak nedostanete. O to víc vám ale doporučím zdroje zmíněné v tomto článku!
Něco vám na sebe prásknu, chcete? Fakt neumím vařit podle receptů. Když si vemu k vaření recept s přesně daným množstvím ingrediencí, začne mě to natolik stresovat, že výsledek stojí za starou bačkoru. Co ale umím v posledních měsících a letech opravdu dobře, je můj vařící free style.
Vařící, resp. reklamní časopisy ze supermarketů na záchodě či odebírané kanály na Instagramu mě zkrátka dokážou skvěle inspirovat. Stačí jedna fotka a pohled na použité suroviny a už si píšu, co musíme příště nakoupit nebo co nutně musím vyzkoušet.
Kdyby mi na vysoké někdo z mých spolubydlících řekl, že ze mě jednou bude taková „kuchařinka“, asi bych si ťukala na čelo :D
Věřím, že i vy čas od času (nebo možná každý den?) vaříte. A věřím, že ještě daleko raději jíte.
Není vlastně žádným překvapením, že se kuchařské show těší takové oblibě, k jídlu má totiž každý co říct.
Díky sledování těch správných zdrojů se totiž naučíte:
Inspiraci na příští oběd či večeři vůbec nezmiňuji. S tím totiž počítám automaticky ;)
Jahody, brambory, cibule, česnek – předpokládám, že tuto slovní zásobu jste se učili asi v 5. lekci jakékoli učebnice. Kdyby vám ale někdo řekl: popiš v němčině, jak jsi vařil/a včerejší oběd, vsadím boty, že by vám chyběla slovní zásoba. Není se čemu divit. Slovíčka jako cedník, struhadlo, stěrka či šlehač se v učebnicích němčiny vyskytují jen okrajově. A to stejné platí pro procesy přípravy jako strouhání, restování, osmahnutí, dušení či obalování.
Blätterteig, Mürbeteig, Hefeteig nebo radši Brandteig? Že nevíte, které těsto je které? Nevadí! Díky následujícím zdrojům se to naučíte ;)
Vybrala jsem pro vás vždy tři inspirativní kanály na jednotlivých platformách a srdečně vás zvu k jejich sledování.
U blogů samozřejmě platí, že se můžete prokliknout i na instagram či facebook. U autorů, kteří se prezentují na vícero kanálech, jsem vybírala (z mého pohledu) ten nejatraktivnější. Stačí kliknout na červený nadpis a dostanete se na zmiňovanou stránku ;)
Tak pojďme na to a nechme si chutnat!
Ačkoli jsou autoři tohoto blogu už několik let vegani, najdete na jejich stránkách množství receptů s masem, takže si na své přijde opravdu každý. Spoustu klasických jídel najdete zároveň v jejich veganské či vegetariánské úpravě. Blog obsahuje stovky úžasných fotek a receptů, které vám pomůžou vyčarovat báječnou večeři, i když toho v ledničce třeba zrovna moc nemáte. Ke každému receptu najdete nejdříve povídací úvod a poté přehledně seřazené suroviny a postup přípravy.
Eva – autorka tohoto blogu to umí nejen s vařečkou, ale i s písmeny, což dokazují už jen samotné názvy jednotlivých článků. Pokud rádi čtete mezi řádky, nadchne vás tento blog autorčiným příběhem u každého receptu, neotřelými slovními spojeními a jednoduchým, ale přesto čistým designem celého blogu.
Pečete rádi? V tom případě se natuty zamilujete do Marcova blogu a jeho receptů. Dortíky, muffínky, koláče všech barev a chutí, sladké i slané chlebíky a občas i nějaký ten recept na nesladký oběd – to vše je obsahem těchto stránek. Pro angličtináře navíc autor přidává popis přípravy vždy i v angličtině (to abyste si nemohli stěžovat na špatný výsledek v případě, že něčemu v receptu neporozumíte ;) )
Kdo mě zná, ví, že ačkoli nikdy nepeču, jsem zkrátka dortíková. Tato stránka je jako jít do nejvyhlášenější pekárno-cukrárny a nechat si tam stříknout cukrovou injekci. Pokud jste na sladké stejně jako já, budete si chtít Jeanny nastěhovat domů. U ní zkrátka neexistuje recept či fotka, u které byste si řekli „tak to bych si teda nedala“.
Autorka tohoto projektu používá motto „Blog s jednoduchými recepty, které se vám povedou“. Její kuchyně je lehká, svěží, takže si i kuchaři začátečníci přijdou na své, němčina pak srozumitelná a čas od času okořeněná nějakým trefným úslovím.
Mia mě zkrátka baví a vás bude taky! Žádné dlouhé okecávačky, zato ale úderné příspěvky, ve kterých najdete mimochodem spoustu hovorových výrazů a slovních spojení. Skvělá inspirace na rozmanité obědy od pondělí do neděle ;)
Asi u nikoho jiného jsem neviděla tolik různých variací na kaše, jako právě u Julie – autorky tohoto projektu. Jen na jejím blogu jich najdete 11 (!!!). Julie se nebojí ani odvážnějších kreací a exotičtějších receptů. Recepty jsou popsány jednoduše, takže se nemusíte bát, že byste se v záplavě němčiny ztratili ;)
Ručím za to, že u paní Andrey se nasytíte už jen pohledem na její nádherné fotky! Tento profil ocení především ti z vás, kteří rádi pečou. Autorka totiž sdílí v drtivé většině recepty na koláče a sladké dortíky, jak napovídá název jejího projektu. Ke konkrétnímu receptu je poté třeba prokliknout se na její blog.
Unikátní projekt dcery s mamkou – obě autorky úspěšných kuchařek. V jejich projektu najdete průřez kuchyní napříč nejrůznějšími směry, takže si podle jejich receptů můžete udělat třeba makový jogurt k snídani, k obědu špagety s makadamiovým pestem, na svačinku čokoládovo-kávovou pěnu a k večeři třeba pastiňákovou polévku s karamelizovanými švestkami. Určitě mrkněte ;)
Docela by mě zajímalo, kolik z vás (čtenářek tohoto článku) bude chtít mít Juliana doma ;) Jeho recepty jsou jednoduché a přece moderní a netradiční. Střih a provedení videí je natolik profi, že se vám začnou sbíhat sliny hned po prvních minutách sledování ;)
Aby ani začátečníci nepřišli v tomto článku zkrátka, dovolím si zmínit tento kanál. Ve videích se nemluví, zato se ale jako začátečník můžete velmi pohodově a nenásilně naučit základní kuchařská slovíčka, která se vám vždy promítnou u jednotlivých ingrediencí. Nejedná se o klasický kuchařský vlog, ale spíše o videa s vychytávkami a tipy, co v kuchyni vyzkoušet.
Mladá sympatická slečna, která má kromě Youtube kanálu i vlastní rozsáhlý eshop nejen s kuchyňským příslušenstvím. Ve většině jejích videí najdete sladké laskominy, ze slaných receptů převažují turecké speciality. Mluví velmi srozumitelnou němčinou a angličtináři určitě u jejích videí ocení možnost anglických titulků.
Kuchař Björn Freitag vás ve svém pořadu vezme na milou kulinářskou exkurzi do nejrůznějších koutů Německa a tamějších typických pokrmů. Kromě nové slovní zásoby tak získáte zároveň i přehled, co se ve kterém regionu často jí.
Je libo trochu bavorského dialektu? Máte ho mít! Pan Schuhbeck – mnichovský šéfkuchař a zároveň něco jako kouzelný dědeček vám ho dopřeje v každém díle! Pokud jste se zatím pohybovali jen na poli spisovné němčiny, bude pro vás tento pořad skvělou výzvou a zároveň skvělým zpestřením, jak může němčina znít. Ale nebojte! V německy mluvících zemích jsou i dialekty, kterým je daleko hůře rozumět. Pan Schuhbeck se ještě snaží ;)
Klasika, která nestárne ani v německé televizi. Tento pořad je německou verzí českého Prostřeno. Jen s jedním malým detailem – soutěžící opravdu umí výtečně vařit, chtějí své spolusoutěžící upřímně a hezky pohostit a jen zřídkakdy si házejí klacky pod nohy.
Pořad je bohužel z licenčních důvodů možné shlédnout online jen v některých zemích. Pokud bydlíte v Německu, doporučuju mrknout aspoň na pár epizod pro srovnání.
Pokud vás zajímá, jakými jinými zdroji můžete na každodenní bázi obohacovat a zdokonalovat svoji němčinu, doporučím vám můj eBook: